5 свежих идеја за креативно писање

Пет  идеја за креативно писање: потребна је вежба како би ваше писање увек било свеже и страствено

Креативно писање је несумњиво један од најтежих врста писања , али свакако доноси и многе вредне награде (пре свега оне духовне) . Док су већина врста комерцијалног писања (маркетинг, копирајтинг, пословно писање) усмерене на маркетинг и продају, циљ креативног писања је да забави и надам се, да покрене вас и вашу околину на размишљање, омогућавајући вашој публици да формира сопствене закључке о разним важним и мање важним темама и догађајима.

creative-writing-beginning-writing-elementary-writ1

У циљу побољшања своје вештине и ширење репертоара креативних идеја за писање, стално вежбање и писање  је неопходна ставка у вашој креативној радоници. Да би ово постигли и увек били у списатељској форми, можете да користите кратке, али захтевне вежбе писања, како би ваше писање увек било свеже и актуелно . Ако изаберете барем једну идеју за креативно писање са овде предложене листе сваког дана, искоро ћете видети огромно побољшање у вашем писању .

У сваком процесу креативног писања, суочавате се са основним елементима драме:  ваша прича мора да оживи , потребно је вешто ткање основне линије приче, интеграција конфликата, драма, напетост и неизвесност која држи ваше читаоце да са ентузијазмом окрећу странице или скролују поо екрану нестрљиво . Потребан вам је протагониста и антагониста . Потребно је да се успостави равнотежа поставке ,као и добар и ефикасан дијалог, који јасно и доследно одражава личност сваког лика . Не може бити никаквих рупа у детаљима , посатвљених питања и дилема, а онда никад разрешених! Класични аутори, чији се радови и даље читају , па чак и деценијама и вековима касније, су савладали сваки од ових аспеката креативног процеса писања.

Овде имамо пет идеја за креативно писае, које су генеричког карактера, и које увек можете користити изнова и изнова . Предмет писања се мења са сваким понављањем, тако да ова листа је практично неисцрпна .

1.Предмети: погледајте по вашој кући. Осврните се око себе. Сваки предмет који видите може бити згодна тема и инсипирација за вежбу. Рецимо да изаберете црну кожу , шешир широког обода, кожном траком и сребрним аплијацијама. Опишите његов физички изглед детаљно. Да ли тај шешир има историју ? Где и зашто сте га купили? Да ли га користите као  шешир за кишу када идете у шетњу? Или је то лична ствар? Дајте том шеширу живот .

2.Околина и ствари: Разгледнице , фотографије, слике пејзажа, или једноставно оно што видите испред вашег прозора су сви кандидати за идеју креативног писања . Ова вежба је идеална за развој  вештине приказивања и описивања . Подесите расположење које слике изазивају у вашој машти . Уместо да се бавите техничким описом , напишите кратку причу, или песму,  која описује ваша осећања. Ако сте, на пример, ви сте одабрали Ван Гогову слику , ”Звездана ноћ”, уместо да кажете, “небо је тамно плаво , испуњено звездама”, напишите нешто као “интензивно ноћно небо ковитла у вртоглаву мешавину плаве, са звездама на небу што ме  је подсетилона ноћ када моја најбоља пријатељица заувек отишла …”. Ово сигурно скреће пажњу читаоца и проѕиводи оно најваћније у креатинвом писању – емоције.

3. Друштвени догађаји и значења: свако има трачеве које воли да слуша . Рецимо да за тему вежбе узмете занемаривање животне средине. Или примитивизам људи. Изаберите одређену област, као што је сеча шума у Србији, и уништавање утичишта дивљих животиња уточиште. Пишите  своју причу из перспективе утицаја на одређену врсту животиња, или земљишта, односно човечности уопште .

4. Развој ликова и карактера у причи: ово  је једна од најтежих елемената креативног писања за већину писаца . Размислите о некоме кога познајете ко је занимљив, препознатљив, лик. Напишите кратку причу са овом особом као централним карактером. Акције овог лица, интеракције, начин говора и како он решава сукоб ће бити од користи да се наслика слика у уму вашег читаоца . Ова вежба такође помаже да се развију вештине у дијалогу .

5.Слике из живота: Управо сте отишли ​​у продавницу и непристојни купац вам је загазио на ногу ипочастио вас лактом у ребра  без толико потребног ”извините”. Како сте се изборили са ситуацијом ? Постоји најмање пола туцета решења које се овде могу развуту. Искористити их све .

Само ових пет идеја за креативно писање могу да вам обезбеде месец дана свакодневног вежбања . Када сте написали нарочито успешан текст, пустите га пред публику за критику. Ускоро ћете постићи значајна побољшања у вашим писању , као и освојити препознатљив стил и то је само ваш!

Advertisements