Стилске вежбе

shutterstock_23051695Да ли се неко сећа Рејмона Кеноа, бриљантног француског писца који је написао оне чувене стилске вежбе, као незаобилазно штиво за сваког који хоће да се бави писањем? Е, па барем за ову нову генерацију, која вероватно није ни чула за њега, ево неколико његових фантастичних стилских варијација. Сјајна прилика да вежбаш. И учиш од мајстора. Ретко када ћеш имати прилике да ти неко од мајстора овако сјајно и уверљиво презентује тајне заната! Када прочиташ, пробај да своје текстове напишеш и провежбаш по угледу на доле презентоване моделе. Нема грешке, гарантујем!

 

Белешка

У аутобусу С за време наjвеће гужве. Jедан тип од своjих двадесетшест година, са дугим вратом као да су му га истегли и са шеширом на коме траку замењуjе узица. Људи силазе. Поменути тип отреса се на свог суседа. Пребацуjе му да га оваj гурне сваки пут када неко прође. Глас пискутав и злобан. Када угледа jедно слободно место, хитро се устреми на њега.

Два сата касниjе сретнем га поново код Кур де Рома, поред станице Сен Лазар. Сада jе у друштву неког друга коjи му каже: “Требало би да даш да ти се пришиjе jедно дугме на капуту”. Показуjе му где (на разрезу) и зашто.

Двоструко

Око подне и око дванаест нашао сам се и попео на платформу и на задњу терасу jедног аутобуса и jедног аутомобила за превоз путника коjи jе био попуњен и крцат на линиjи С, коjа води од Контрескарпа до Шампреа. Тада видех и спазих jедног младића и jедног момка доста смешног и прилично гротескног: врат дуг и издужена шиjа, трака и пантљика око шешира и клобука. После метежа и гужве он рече и просикта гласом и тоном плачљивим и болећивим да га његов сусед и сапутник намерно и из ината гурка и удара када путници силазе и излазе. Изговоривши и рекавши ово, он се упути и крену према jедном слободном и незаузетом месту и седишту.

Два сата касниjе и сто двадесет минута затим поново га опет сретох и спазих код Кур де Рома и испред станице Сен Лазар. Налази се са и у друштву с jедним приjатељем и другом коjи му саветуjе и коjи га упућуjе да би требалои да дода и пришиjе jедно дугме и jедно пуце на своj капут и гуњ.

Литоте

Кретало се нас неколико у друштву. Jедан младић коjи ниjе изгледао баш наjинтелигентниjе разговарао jе неколико тренутака са неким господином коjи се налазио поред њега, затим jе сео. Два сата касниjе поново га сретох. Био jе у друштву с неким своjим приjатељем и разговарао о моди.

Метафорично

У срцу дана, бачен у гомилу сардина коjе се муче у утроби тврдокрилца с белом љуштуром, jедан головрати ћуран сручи ођедном своj бес на неко мирно створење, и његов говор запара ваздух jош влажан од приговора. Затим, повучена ковитлацом празнине, птица се стрмоглави.

Видех jе поново jош истог дана у суморноj пустињи градскоj, где jе људска надменост прекоревала због неког бедног дугмета.

Ретроградно

Требало би да пришиjеш jедно дугме на капут, рече му његов приjатељ. Срео сам га на Кур де Рому, видевши га претходно како се устремљуjе на jедно слободно место у аутобусу. Протествовао jе против неког путника коjи га jе, како рече, гуркао сваки пут када би неко прошао. Оваj jе мршави младић носио некакав смешан шешир. То се догодило на платформи пуног аутобуса С данас у подне.

Изненађења

А како смо тек били стешњени на платформи! А како jе таj момак имао глуп и смешан изглед! А шта jе тек урадио! Ођедном тек дође му жеља да се свађа с jедним старкељом коjи га jе – замисли! тог фићфирића – наводно гуркао! А онда ти, молим те, нађе за сходно да се свали на jедно слободно место! Уместо да га уступи некоj дами!

А после два сата, замислите, кога сретнем пред станицом Сен Лазар?! Тог истог лафа! И то баш кад се распитивао за неке модне новости! И то код jедног друга!

Невероватно!

Сан

Имао сам утисак да jе све око мене завиjено неком седефастом маглом и да ствари задобиjаjу неодређено и двоструко значење. А из те мутне реалности издваjао се доста jасно jедино лик jедног младог човека чиjи jе врат већ сам по себи наговештавао неки у исто време бедан и бунџиjски карактер. Траку на његовом шеширу замењивала jе плетена узица. Он jе после почео да се свађа с неким кога нисам могао да видим, а затим jе, као понесен страхом, jурнуо у неки мрачан ходник.

Мало касниjе га поново видим у сну како, тобоже, корача по сунчаном дану негде око станице Сен Лазар. Налази се као у друштву неког свог компањона коjи му каже: «Требало би да даш да ти се пришиjе jедно дугме на капут».

Ту сам се онда пробудио.

Пропорциjе

Видећеш, чим дође подне, наћи ћеш се на задњоj платформи неког аутобуса у коме ће да се стискаjу путници међу коjима ћеш угледати jедног смешног дугаjлиjу: врат као у костура, а шешир без пантљике. Оваj момак неће бити добре воље. Имаће утисак да га jедан господин гурне сваки пут када неко прође. Оваj ће то да му и каже, а оваj други, изненађен, неће чак ни да му одговори. Тада ће смешни дугаjлиjа као у паници да се пред самим носом овог другог стушти на jедно слободно седиште.

Мало касниjе опет ћеш га угледати, код Кур де Рома, краj станице Сен Лазар. С њим ће бити jедан његов приjатељ и чућеш ове речи: «Твоj се капут не закопчава добро; треба да даш да ти се дода на њега jедно дугме».

Шизички

Смешног младића, нађох се jедног дана на аутобусу са линиjе С, крцатом од теглења можда дуга врата, са шеширом траку, jа спазих. Арогантним и плачљивим тоном, коjи се нашао поред њега, против тог господина он се бунио. Jер га jе гурао, пут сваки када људи он силази. Слободно он седе и приближи се jедно место, оваj рече. Ром (Кур де) jа га поново сретох касниjе два сата на његовом капуту дугме да се дода jедан приjатељ га jе саветовао.

Дуга

Jедног дана нађох се на платформи љубичастог аутобуса. Био jе тамо неки доста чудан младић: врат боjе чивита, конопчић око шешира. Ођедном он се побуни против jедног плавог господина. Буквално jе почео да га вређа гласом зеленим од беса, jер га оваj гуркао сваки пут када неко сиђе. Рекавши то, он се приближи жутом седишту, затим седе.

Два сата касниjе сретох га поново пред наранџастом станицом. У друштву с приjатељем коjи му саветуjе да пришиjе дугме на своj црвени капут.

Advertisements