Писање као духовна храна

eraseproblemsЗа многе људе, процес писања може се посматрати  само нешто мало више од функционалног захтева свакодневног живота – од на брзину скицираног недељног списак за куповину, па до апологетског писања закаснеле рођенданске честитке . За друге, међутим, писање може  да буде ништа мање него својеврсно емотивно уже спаса, духовне кране која гарантује опстанак. Али, и као својеврсна само терапија у постизању размевања себе и света који окружује човека.

Романописац и драмски писац Грејем Грин је једном описао писање као облик терапије, али и сентимента којег дели са безброј других писаца пре и после њега . Гринов биполарни поремећај условио је бројне нападе безобзирног и само- деструктивна понашања због којих је јако патио, и од којих су многи који је забележио у личним писмима касније објављени после његове смрти . На сличан начин, расположење и тон Гриновог плодног књижевног стваралаштва налазило је излаз у њаговим делима, често уз тенденцију мукотпрног одражавања флуктуирајућих успона и падова, који очигледно представљају његов интимни покушај да управља својим свакодневним животом.

У чланку који је објавио Њујорк Тајмс у марту 2012, аутор Стив Бадем је испитао све популарнији улогу креативног писања у области личног развоја, закључујући да је књижевни подухват заменио терапију као наш доминантан начин личног истраживања и развоја .

Људи су користили писање као медијум за изражавање емоција кроз векове,  а за многе појединце чини се да је писање и даље једно од најефикаснијих средстава за артикулисање неизражених, или неистражених осећања. Нема свако природни таленат или склоност ка писању , наравно; Има много људи којима излагање сопоствених емоција и духовних оријентира у процесу писања представља непријатност, или извор потенцијалног стида у односу на своју ужу и ширу околину. Међутим, циљ терапијског писања, али и креативног писања уопште, није само презентација књижевне вештине појединца – далеко од тога . Креатвно писање је пре свега врхунска духовна актинвост и ментална и емоционална терапија која има за циљ да ослободи и обогати унутрашњи духовни живот сваког од нас, и нашим животима да слободу креативног изражавања која нам открива бројне светове и унапређује нашу личност у целини.

Зато, ако имате потребу за писањем – пишите. Учите вештине, вежбајте и бићете сами себи заувек завални. Јер, креативно живљење јесте и врхунски смисао живота. Барем за неке од нас.

Advertisements