Креативна блокада у писању

writers-block1Сви коjи се баве писањем у различитим формама и облицима су сигурно барем jеданпут у свом раду доживели муку “белог папира” и суочили се са очаjем немогућности да се из себе исцеди jедна jедина реч, чак ни jедно слово. Ова врста блокаде може доћи у различитим облицима. Може се дестити да сте се прихватили тешког, обимног и сложеног проjекта, те се осећате недорасли задатку коjи вам се чини претешким. Или можда имате одличну идеjу, али имате проблем како да jе креативно изразите. Често се може десити да не можете да се изборите са неким пасусом, кључном речи, слоганом, и чини вам се да од свега тога неће бити ништа. Или вам се jедноставно не пише тог тренутка, мрзи вас да било шта смислите, и радиjе би били негде на другом месту и радили нешто сасвим друго.

Копираjтери су посебно погођени оваквим креативним блокадама. За разлику од слободних писаца, они мораjу да пишу “по задатку”, у тесним временским роковима и за клиjенте коjи обично немаjу разумевања за проблематику ове врсте. Шта чинити у оваквим ситуациjама? Иако универзалног рецепта нема, постоjи неколико практичних и корисних савета коjе можете да испробате:

Немоjте се трудити да будете бриљантни из првог покушаjа. Немоjте се устручавати да напшете нешто “танко”, лоше или бесмислено, неки смешан текст коjи не бисте показали ни вашоj рођеноj тетки. Наjважниjа ствар у оваквим ситуациjама jе да напишете било шта, чак иако jе далеко од перфекциjе на коjу сте навикли.

Заглавили сте се, идите даље. Ако вам се деси да почнете да се борите са насловом, неким пасусом или прелазом у тексту, немоjте тврдоглаво инсистирати на томе. Заобиђите га и наставите да пишете даље. Не морате све да пишете по реду, онако како треба. Увек можете да се вратите на поjедине делове текста и да их дорађуjете по вољи.

Потражите инспирациjу. Вратите се изворним материjалима у вези ваше теме. Поново прочитаjте креативни бриф, упутства за употребу, и све друге материjале коjи су везани за производ, или услугу. Ови материjали често могу бити драгоцена помоћ за проналазак нове инспирациjе, нових идеjа, на коjе сте већ вероватно и заборавили.

Удахните мало. Узмите паузу, опустите се. Попиjте кафу, изађите са се прошетате. Пробаjте да мислите на све друго само не на писање. Понекад ово проветравање главе може да успешно реши блокаду.

Мапираjте мозак. Обавезно пробаjте технику мапирања ума, о коjоj смо говорили. Кад почнете да повезуjте идеjе и мисли, често ће вам се десити оно чувено “аха”! Како се овог нисам сетио раниjе? Почеће да навиру нове идеjе и њихове међусобне везе, да ћете бити прилично изненађени.

Победите лењост. Понекад вам писање не иде просто jер вас мрзи да пишете, улењили сте се, немате воље да радите било шта. Присилите себе да радите “на штоперицу”. Натераjте се да пишете данас пре подне барем jедан час. А онда поподне исто толико. Одредите себи распоред и време и држите се тога, и ноктима ако треба. Ова врста самодисциплине често може бити пресудна у вашем раду!

Незгода са овим креативним блокадама jе што могу да вас уведу у спиралу блокада коjе хране jедна другу. Jедини лек за овак онешто jе да одмах кренете да се борите са проблемом, примењуjући неке од горе написаних савета. Зурење у празан лист папира, или празан екран рачунара, никада не помаже. Можете да гледате колико хоћете писање неће потећи само од себе, тек тако. Почните да пишете нешто. Било шта. Цртаjте. Мапираjте ваша идеjе. Правите листе речи, идеjа. Раите било шта, само да речи потеку. Оног тренутка кад започнете неку акциjу, убрзање ће доћи само по себи. И тада ћете почети са писањем.

 

Advertisements