ДА ЛИ ЈЕ БЛОГ ПРАВА СТВАР ЗА ТЕБЕ?

(Извод из приручника ”Писање за Блог”, проф. Тадића)

blog slika 3Ово је прво и основно питање када добијеш идеју да направиш свој блог и почнеш да пишеш на њему. У овој фази увек има доста недоумица и лутања, и идеално је место да се праве грешке које се касније тешко исправљају. При том, овде се не ради о томе да ли ћеш технички савладати програм потребан за прављење и одржавање блога – то се подразумева. Ствар је у томе да ли ћеш и како ПИСАТИ за блог, и тиме испунити сврху шта ћеш уопште на блогу и што се уопште бавиш тим послом.

 Проводиш време на Мрежи

Успешно и квалитетно блоговање (не само за тебе већ и твоју публику; у супротном пиши кући за фиоку, лакше је), захтева огромну количину времена и посвећености – нешто као рад у руднику, само за рачунаром. Имају и виду да блоговање не престаје када напишеш и објавиш свој чланак (пост). Уместо тога, очекују те разне акције у виду промоције блога и постова на њему, одговарање на коментаре читалаца, посећивање других блогера и сајтова, праћење тема које су од важности за твој блог, и сл. Већина ових активности ће се одвијати онлајн, то јест у реалном времену, а ти ћеш седети за рачунаром док ти очи не испадну, жена остави, а деца те забораве.

Да би био успешан блогер, дакле, мораш да волиш да пишеш, истражујеш, сурфујеш нетом и смараш се са твојим обожаваоцима и онима који мрзе сваку твоју реч и чињеницу што уопште постојиш.

 Волиш писање

Ако ти писање представља муку, или ти природно не лежи (немаш потребу да сваки дан запишеш нешто, како год то глупо било), онда вероватно блоговање није за тебе. Успешно и квалитетно блоговање подразумева често објављивање и ажурирање чланака, одговарање на мејлове и комнетаре, рекосмо, и све томе слично. Зато, твој блог ће имати смисла само ако пошеш стално, много, и редовно. Писање мора да ти је у крви: све друго ће бити само мука, чист губитак времена и замајавање себе и осталих сличних скрибомана.

 Страст за темом

Најважнија ствар у вези блога је његов садржај, односно теме о којима пишеш. Успешно блоговање захтева да блогер пише често, занимљиво, значајно, корисно о својој теми, како би привукао нове читаоце, био занимљив својој постојећој публици и навео их да се стално и поново враћају његовом блогу.      Ако ниси довољно заинересован за своју тему, ако пишеш онако, тек да ти време прође, биће ти веом тешко да се улогујеш на свој блог сваког дана и напошеш нешто ново. Зато пиши о ономе што те стварно занима, за чим имаш неодољиву потребу да нешто паметно и корисно кажеш, научиш, поделиш са другима. Пиши страсно и са љубављу. То се увек исплати и духовно и материјално (ипак, можда).

Да би све ово функционисало како треба, мора да си посвећен, самодисциплинован, упоран као мазга, и да имаш снажну мотивацију за свој рад. Ако ово не препознајеш код себе, боље одустани од блогераја одмах. Поштеди се муке и проблема.

 Волиш да комуницираш и није те страх од публике

Као блогер, ти си нека врста јавне личности јер шаљеш своје поруке широкој публици, слично као писац који пише књиге. Само, ово је још горе јер твоји читаоци могу одмах да те дохвате и развлаче по блату или ловорикама, како ко. Иако је могуће да дубверзивно делујеш по нету као блогер анонимус, анонимност ипак није норма ( а ни нормално, јер зашто би се неко крио ако већ одлучи да пише и своје писаније објављује?).

Да би се привукла шриока публика и стекао легитимитет у блогерским и ширим круговима, важно је да се појавиш својим именом и презименом, правим идентитетом и тако постао неко ко је жив, здрав, креативан и успешан. То звек значи да имаш стомак и стрпљења да истрпиш и негативну критику. Уосталом, то је тако људски. И порази се тада претворе у победе.

 Рачунар није паук у купатилу

Иако не мора да си неки експерт за програмирање и рачунаре, блоговање ипак подразумева неку основну технолошку писменост. Ако су ти рачунар и интерент мрске ствари које ти стварају муку, онда блоговање вероватно није за тебе. Додуше, ако имаш вољу за учењем, без обзира што ти је Сонијев вокмен био задња технолошка револуција, ствари се могу значајно поправити.

Блоговање и Интернет су ствари које се стално мењају, и места за констанно учње има на претек. Да би постао успешан и задовољан блогер, мораш имати вољу за учењем и сталним побољшавањем квалитетеа својих текстова, као и свих елемената блога у целини.

Ако су ти одговори на сва ова питања у тексту ”ДА”, онда је Блог права ствр за тебе. У супротном, мани се ћорава посла и УЖИВАЈ У ЖИВОТУ!

Advertisements