Писање за блог

Писање чланака за блог

blog slika 2Свако креативно писање (а и писање уопште, рекао бих!), је често увек прилично захтеван и напоран посао. Није лако се изборити са нерасположењем, мањком инспирације и идеја, недостатком времена за писање, итд. Ово ”проклетство белог папира”, је једна од највећих ноћних мора за свакога ко се бави писањем. Нарочито ако се бавиш писањем као основним, или додатним послом (унајмљен сте као блогер за неку компанију, пишеш рекламне и промотивне текстове и сл). Од тебе се захтева креатвни ум, вештина писања и одлично познавање матерњег језика. Из тог разлога, учење вештине креативног писања, представља императив за сваког који је одлучио да пише, па макар имао блог као свој лични дневник за породицу и пријатеље.

Сваки човек је права мала фабрика идеја. Ствар је у томе како ће препознати, ”ухватити” бројне идеје и преточити их у неки писани облик. Ако си добар посматрач, идеје су свуда око тебе. Мисли о њима и запиши их. Са друге стране, идеје за сам блог можеш потражити и у сродним блоговима који су налик на твој и баве се сличним темама. Проучи како други пишу. То ће ти дати неке идеје и за твоје писање. Немој их копирати, само проучи стил, начин писања, употребу језика и сл.

Дужина и облик текста на Блогу

У техничком смислу, правило је да не постоји правило! Пишеш онолико колико твоја тема захтева. Ипак, постоје неки општи параметри стечени искуством и провером у пракси, који могу да ти послуже као оријентир за писање првих текстова. Општи савет је да ти текстови буду јасни, сажети концизни у исказу идеја и опсервација. Поготову за Блог, као облик писања на Интернету. Нико не воли да чита ”Рат и мир” на екрану.

Опште правило у вези дужине чланака је да не би требало да буду дужи од 200 до 1000 речи по чланку. Понаваљам, немојте стискати свој текст да буде кратак по сваку цену, толико да угрози и обесмисли оно што си хтео да кажеш. Пусти да речи теку. Али, немој ни да претераш, па да ти се деси да од гомиле речи на крају ни сам незнаш шта си хтео да кажеш!

Води рачуна да си у вежби употребио кључне речи које су важне за твој текст. И да: по мом искутву, дужи чланци су бољи за блог!

О чему ћеш писати?

Тема, односно садржај твојих текста је најважнија ствар за твоје писање и блог у целини! Нико не воли да пише глупости на свом блогу (а нарочито не воли да му то неко други каже, зар не?!). Зато је важно да, пре него што седнеш да пишеш, одредиш оквир, сврху и глобалне теме о којима ћеш писати. Врло је важно да се фокусираш на тачно одређен оквир писања, без сваштарења. Није добо писати о рецептима, деловима за аутомобиле и искуствима са летовања, и све то на једном блогу! У том случају, твој блог ће остати лични дневник само за твоје пријатеље и фамилију (што не мора да буде лоше, ако ти је то циљ!).

Запамти: што је твој фокус на теме ужи, твој ће блог бити доследнији и успешнији. Најбоље је имати само једну тему! Ако то није могуће, постарај се да су све сродне и да деле много заједничких особина. На пример, када сам правио блог за креативно писање, водио сам рачуна да ту буде и неколико додатних тема које су све сродне и имају заједничку основу: основе креативног писања, писање за блог, пословно писање и копирајтинг. Све ове теме баве се креативним писањем у сродним областима, зар не?

(Извод из Е Приручника и онлајн курса ”Писање за БЛОГ”, проф.Дарка Тадића)

Advertisements