Зашто је корисна онлајн радионица креативног писања?

Многи писци почетници сумњају да се писање учи као и све друго. То је она стара дилема: писац си или ниси, све остало је безвезе. Чисто бацање пара. Поред тога, на интернету имаш гомилу сајтова који те саветују како да боље пишеш, па што би сад још неком плаћао да те то исто учи! И још ОНЛАЈН?!

Међутим, као и код многих других сличних ствари, дилема је заправо лажна. Нико од тебе не може да направи писца, то је јасно ваљда свима. Али, на онлајн или ”живој” радионици, добијаш нешто што не постоји у класичном школском систему и што у принципу нећеш никада бесплатно добити ни од кога, а поготово не од оних сличних теби што већ пишу и љубоморно чувају као змија ноге: занатске технике, искуство и знање, које су мукторпно стицали годинама! Писање је у својој основи занат. Као и свака вештина, представља надоградњу твог талента. Семинари и радионице служе да се ове вештине и знања брже и лакше стекну и тако ти уштеде године лутања и ”сналажења”. А то стварно вреди, зар не?

Друга важна ствар коју можеш добити у Школи писања и креативним радионицама је – вежба. И кирсне критике и сугестије од стране ментора и теби сличних који сматрају писање креативним алатом за изражавање, мелемом за душу, радошћу игре и неговању свог талента. На радиницама ти радиш оно што је твоја основна ствар: пишеш, дискутујуше, грешиш, опет пишеш….А то је за сваког ко се бави писањем најтеже! Седи и пиши. И ствари онда почну да се отварају и легну на своје место.

Човек учи док је жив. Учењем и кретивним стварањем одржава дух, мозак и свој целокупним систем онако како треба. Јер је мислено биће и јер му је тако дато од Бога. Зато се охрабри и пусти да твоја креативност изађе из тебе. Јер, на крају конца само се то и рачуна. Све остало је без везе!

Добродошли у Школу креативног писања!

Advertisements